fbpx
Productcategorieën
Prijs
-
Regio
Subregio's
Jaargang
Alcoholpercentage
Food pairing

Vranac

Vranac komt uit de Westelijke Balkan en wordt aangeplant in Montenegro, Noord-Macedonië, Kroatië (Dalmatië), Herzegovina en Kosovo. In Montenegro is Vranac de belangrijkste druif en geniet er ook van een beschermde oorsprongsbenaming. In Noord-Macedonië waar men spreekt van Vranec is het één van de belangrijkste druiven. 
Vranac is de zoon of dochter van Kratosija. En Kratosija zou volgens bepaalde bronnen dan weer dezelfde druif zijn als Tribidrag (of Crljenak) a.k.a. Primitivo a.k.a. Zinfandel. 
En aangezien Plavac Mali de kruising is tussen Tribidrag en Dobricic is Vranac een halfbroer of halfzus van Plavac Mali.
De druif heeft grote en diep gekleurde bessen en zorgt voor een productieve oogst. De (manuele) pluk vindt plaats vanaf midden September en loopt een stuk door tot in Oktober. 
Jonge Vranac wijn heeft een intense paarse schijn en een neus vol rode bessen en fruitjam. In zijn jeugd heeft de wijn stevige tannines en een behoorlijke aciditeit wat hem vrij crisp maakt.
Na een tweetal jaar wordt de kleur intens kersenrood tot robijn en is de neus heel wat complexer geworden met aroma’s van (gedroogd) rood en zwart fruit, bloemen, rozijn, kruiden, kaneel, zoethout, ceder, koffie, leer en chocolade. 
In de mond is de jeugdige scherpte geweken voor een ronde en volle smaak met een lange afdronk. 
Hoewel vergelijken altijd moeilijk is : met een beetje verbeelding kan je er trekjes van Malbec uit Argentinië of Californische Zinfadel in terugvinden. 

5 resultaten