| Producent |
Clai Bijele Zemlje, chief-winemaker Giorgio Clai, “wine newcomer of the year 2012” Der Feinschmecker, Dimitri Brecevic (Piquentum) |
| Naam wijn |
Ottocento Bijeli (Il Ottocento = Italiaanse naam voor de 19e eeuw en verwijst naar de afwezigheid van technologische interventie) |
| Druiven |
Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc |
| Jaargang |
2014 (4.500 flessen/jaar), etiketten met handscrift van Paul Cézanne) |
| Herkomst |
Krasica, Buje, Istrië, Croatië |
| Terroir |
witte argilo-calcaire flysch bodem (zandsteen, kalksteen, mergel) – zeer mineralig, 200 m hoogte, 10 ha grond : 6,5 ha voor wijngaard en 3,5 ha voor olijfolie |
| Look |
amber/goud tot Cognac kleur; “cloudy” door afwezigheid mechanische filtering/klaring. |
| Aroma |
grapefruit, geconfijte sinaas, amandel, kaneel, tijm, champignon, honing, aards, Havana sigaar, mineralig, sherry toets, madeira |
| Smaak |
beendroog, geconcentreerd en rijp, licht ranci0 (bittertje in retro), zeer lange afdronk |
| Alcohol |
13,4% |
| Zuren |
5,8 g/l |
| Restsuiker |
1,9 g/l |
| Sulfiet |
vrije SO2 10 mg/l |
| Vinificatie |
biodynamisch, geen filtering/klaring, 14-90 d. schilcontact in foeder à 22-25 °, aparte en spontane gisting aan 16-20 °, 12 md in 1.500 l “botte” (mix van Slavonische, Oostenrijkse en Franse eik) |
| Food pairing |
aan 14-15 ° bij sot-l’y-laisse van kalkoen met tom kha kai saus, salade met krab, gerookte paling en venkel vis in papillotte op de BBQ, Comté kaas |
| Award |
Score Robert Parker (2009) : 89/100; Wines of Croatia tasting London 8/11/2011 : 90/100, Falstaff 2013 : 91/100 |