Productcategorieën
Prijs
-
Regio
Subregio's
Jaargang
Alcoholpercentage
Food pairing

Plavac Mali

Plavac Mali (“blauwe kleine”) is het resultaat van de kruising tussen Crljenak Kaštelanski en Dobričić. En Crljenak Kaštelanski (ook Tribidrag genoemd) is dan weer dezelfde druif als Primitivo (Puglia) en Zinfandel (Californië). 

De heimat van Plavac Mali ligt in Dalmatië (Zuid-Kroatië) : de beste exemplaren komen van de (schier)eilanden Peljesac (appelaties Dingač en Postup), Hvar (Ivan Dolac, Sveta Nedjelja), Brač en Korčula. Ook op het vasteland (o.a. in Komarna) wordt schitterende Plavac Mali gemaakt. 

Plavac Mali levert een gespierde wijn : de alcoholgraad is vaak 15 % of meer en de tannines zijn present en stevig. De wijn is vaak ook intens kersenrood en zeer geconcentreerd. Zowel aroma als smaak zijn rijk en complex. 

Plavac Mali wordt vooral getypeerd door rijp zwart fruit (braam, pruim, cassis). Sommige exemplaren hebben ook rood fruit (kers, veenbes) en florale tonen (viooltje). Vijgen en rozijnen vervolledigen het fruitpalet. 

Mediterrane kruiden (tijm, laurier, garrigue) en salie zijn ook prominent aanwezig net als een frisse toets (anijs, venkel). Bij de veroudering komen de secundaire aroma’s opzetten (aards, leer, animale tonen, koffie, tabak, caramel en chocolade). 

Food pairing : een gespierde wijn zoals Plavac Mali vraagt om stevige (herfst)gerechten : 
gegrilld rood (runds)vlees, lamskroon, spicy stoofpotjes (van haarwild) of chocoladedesserts met vijgen.

Resultaat 1–12 van de 18 resultaten wordt getoond