Productcategorieën
Prijs
-
Regio
Subregio's
Jaargang
Alcoholpercentage
Food pairing

Teran

Teran is een druif die al eeuwen verbouwd wordt in Kroatië, Slovenië en Italië (Friuli). Teran is familie van de Refosco druif (“refosco al peduncolo rosso”) en wordt ook “refosco al peduncolo verde” genoemd, verwijzend naar het kleur van het steeltje.
In de hele regio wordt de druif als autochtoon beschouwd.

Teran of Terrano (Italiaanse naam) is een zeer oude druif die afkomstig is van het Karst Plateau (Kras geheten in Slovenië en Carso in het Italiaans), het gebied dat loopt van Friuli in noord-oost Italië langs zuid-west Slovenië naar Istrië.

In Kroatië groeit de druif vooral in het westelijke deel van Istrië waar het de belangrijkste rode druif van de regio is. Teran gedijt zowel op Terre Rosse (rode ijzerhoudende grond) als op Terre Bianche (witte calcaire bodem). De Istrische Terans zijn vaak volle en robuuste wijnen met een robijnrode tot bijna paarse kleur. De wijnen kenmerken zich door een relatief hoog gehalte aan zuren en een lichte vorm van astringentie (het samentrekkende gevoel in je mond). Het aroma is doorgaans zeer kruidig (peper, kruidnagel, …). Door de grote hoeveelheid polyfenolen (tannines, en anthocyanen) wordt de wijn beschouwd als een gezonde wijn.

Food pairing : (rode) Teran-wijnen kunnen het beste op 18 graden Celsius gedronken worden en passen perfect bij wildschotels, rood vlees met truffels, pasta met truffel en gedroogde hammen. Er wordt ook kaas geproduceerd in Kroatië die gerijpt is in Teran.

Resultaat 1–12 van de 22 resultaten wordt getoond